13.09.2022 Liverpool v AFC Ajax

Written on September 13 2022
Olli-Matti Matihalti

No niin… Viikonlopun pelit sitten peruttiin, joten jossain kohtaa vedetään Wolves –tarina ehkä mahdollisesti uusiksi hiukan updeitattuna versiona. Mestarien liiga kuitenkin jatkuu jo tänään. Sori, että olen myöhään liikkeellä, mutta siihen on erinomaisen mainio syy. Nimittäin jalkapallo. Viikonloppu vierähti katsomassa Hammarbyn ja Djurgårdenin välistä Tukholman paikallista erinomaisen loistavassa Bajen fanien seurassa.

Tänään siis mitellään oikeastaan jo aika elintärkeistä pisteistä lohkovaiheen kamppailussa amsterdimilaista Jari Litmasen Suomessa kuuluisaksi tekemää AFC Ajaxia vastaan. Napolin esityksen jälkeen lienee päivänselvää, että sillä pelillä ei tästäkään ottelusta ole luvassa kuin pelikokemusta. Jonkin asteista ryhtiliikettä kaivataan ihan per heti.

Seurat ovat kohdanneet toisensa todella harvakseltaan, sillä yhteensä, treenipelit mukaan lukien, keskinäisiä kamppailuja löytyy historiasta ainoastaan kahdeksan. Puolet on erimoisia treenipelejä, puolet virallisia kamppailuja.

Ensimmäisen kerran Liverpool ja AFC Ajax kohtasivat Amsterdamin Olympiastadionilla 7. joulukuuta 1966 Euroopan mestareiden cupin toisen kierroksen ensimmäisessä osaottelussa. Siinä ei hyvin käynyt, sillä isännät ottivat murskavoiton lukemin 5-1 (4-0). Pelihän oli siis käytännössä taputeltu jo reilussa vartissa Cornelis de Wolfin maalattua kolmannella peliminuutilla ja jonkun ihmeen Johan Cruuffin 16. minuutilla. Klaas Nuningan kaksi maalia ennen taukoa tekivät punanutuista selvää jälkeä. Hendrik Groot lisäsi suolaa haavoihin 76. minuutilla ennen kuin Chris Lawler teki kosmeettisen kavennuksen 90. minuutilla Ian Callaghanin esityöstä.

Bill Shankly kertoi myöhemmin elämäkerrassaan, ettei tuota matsia olisi ikinä pitänyt edes aloittaa, sillä sumu oli niin massiivinen. Liverpool ei kuitenkaan halunnut siirtää ottelua torstaille, sillä lauantaina luvassa oli iso matsi Manchester Unitedia vastaan. Päätöksen ottelun pelaamisesta teki kuitenkin UEFA:n delegaatti Leo Horne. Italialainen tuomari sanoi, että peli pelataan, jos maalilta maalille näkyy. Horne sanoi, että Hollannissa riittää, jos keskiympyrästä näkyy maalipuut ja näin sitten edettiin. Paha sanoa, kuinka paljon joukkueiden otteista mahtoi välittyä lehtereillä olleille 55 722 katsojalle.

Viikkoa myöhemmin pelattiin Anfield Roadilla toinen osaottelu, jossa Cruyff vei vieraat kahdesti johtoon. Kahdesti Liverpool nousi kuitenkin Roger Huntin maaleilla tasoihin, mutta eihän se 2-2 (0-0) –tasapeli mihinkään lopulta riittänyt. Luultavasti 53 846 katsojaa näki kuitenkin ottelusta tällä kertaa enemmän kuin ensimmäiseen matsiin saapuneet.

Seuraavia virallisia pelejä jouduttiinkin sitten odottamaan yli 50 vuotta. Kaudella 2020-21 joukkueet arvottiin samaan Mestarien liigan lohkoon. Ensimmäinen otteluista pelattiin Amsterdam Arenalla 21.10.20 ja silloin Liverpool oli himpun verran paremmassa vireessä kuin ensimmäisellä Amsterdamin vierailullaan.

Pisteet saatiin mukaan numeroin 1-0 (1-0) Nicolas Tagliaficon omalla maalilla. Suurin mielenkiinto otteluun Liverpoolin osalta kohdistui kuitenkin siksi, että poissa kokoonpanosta olivat Virgil van Dijk ja Joel Matip. No, sillä kertaa puolustus kuitenkin selvisi ilman takaiskuja. Saattaa muuten olla, että myös Joe Gomezilla oli vähän parempi päivä kuin Napolissa. Mene ja tiedä.

Toinen matsi pelattiin Anfield Roadilla 1. joulukuuta 2020. Myös tuo kamppailu päättyi Liverpoolin 1-0 (0-0) –voittoon. Ottelu oli numero 405. Euroopan kentillä ja sen ratkaisi nuoriso-osasto Curtis Jonesin viimeisteltyä voittomaalin Neco Williamsin esityöstä. Katsojia ei koronan takia tietenkään paikalla ollut.

Kuten tulla alla oleva tilasto kertoo, ei ole paljon juhlittu Ajaxia vastaan. Kahdeksasta pelistä kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja neljä tappiota. No, ei tuijotella tilastoihin, sillä niillä ei pelejä voiteta.

Ai niin, Ajaxista semmoinen tarina. Olin joskus ennen vuosituhannen vaihdetta duunissa tekemässä Illan Finaali –nimistä TV-juttua ja sen lisäksi myös Peliuutisia TV 2:lle. Lähden jossain kohtaa jonain vuonna Hollantiin viikoksi haastattelemaan mm. Mika Nurmelaa, Mika Lipposta, Sami Hyypiää, Joonas Kolkkaa ja ketä niitä nyt sitten olikaan. Sitten oli sovittu Litmasen Jartsan kanssa haastattelu Amsterdam Arenalle.

Ei mennyt kuin pari tuntia odotellessa. Silloin ei vielä tainnut kaverilla olla kelloa. No, se ei haitannut, koska eipä meikäläisellä siellä muutakaan tekemistä ollut.

Kun sitten aikanaan kameramies sai asennettua värkkinsä tanaan ja Litmanen istui vastapäätä kysin, että haluaako hän kenties lukea kysymykset ensin. ”En mä halua. Kysy mitä huvittaa, mä vastaan mitä huvittaa”, ilmoitti joviaali lahtelainen.

Aloitettiin siinä höpöttelyt ja kamera pyöri. Lehdistöhuoneeseen tuli yksi semmoinen pitkänhuiskea tyyppi, joku maalivahti, Edwin van der Sar. Äijä löi kontalleen ja lähti kiertämään huonetta kulkien myös kameran, mun ja Litmasen välistä iloisesti vilkutellen. Voin kertoa, että oli lievää suurempia vaikeuksia pitää naama peruslukemilla. Se oli semmonen torstai. Ja sitten sunnuntaina Ajax varmisti taas yhden mestaruuden FC Groningenin vieraana. Pääsin paikalle. Ihan oli vekkulia.

Ai joo. Onhan Ajax käynyt Suomessakin. Pelasi HJK:ta vastaan muistaakseni 1979 Euroopan Cupissa. Oli tyly vieras. Voittivat Olympiastadionilla 8-1 (4-0) tanskalaisten tehtyä viisi maali ayhteensä. Herrat Frank Arnesen ja Sören Lerby olivat silloin ihan kuosissa. Rautiaisen Pasi muuten onnistui Klubille.

Kotonaan Ajax jatkoi siitä, mihin oli Helsingissä päättänyt ja numerot olivat taas 8-1 (4-0). Ton Blanker pommitti neljä maalia ja eräs Jan Eversekin osui. Ruud Krol pisti pari kertaa pallon verkkoon. Miikka Toivola teki kavennuksen numeroihin 7-1 85. minuutilla.

No niin. Lyhyeksi jäi tämä virsi. Jatketaan joskus jos pelit jatkuvat.

Kaikki matsit AFC Ajaxia vastaan

07.12.1966           V EC2                    1-5 (0-4)
03’ 0-1 Cornelis De Wolf
16’ 0-2 Johan Cruyff
38’ 0-3 Klaas Nuninga
42’ 0-4 Klaas Nuninga
76’ 0-5 Hendrik Groot
90’ 1-5 Chris Lawler

14.12.1966           K EC 2                   2-2 (0-0)
49’ 0-1 Johan Cruyff
54’ 1-1 Roger Hunt
71’ 1-2 Johan Cruyff
88’ 2-2 Roger Hunt

05.08.1977           V Fr                      1-2 (0-1)
36’ 0-1 Sören Lerby
55’ 1-1 René Notten (om)
60’ 2-1 Dick Schoenaker

29.07.1995           N Fr                      0-5 (0-2)
01’ 0-1 Patrick Kluivert
22’ 0-2 Patrick Kluivert
57’ 0-3 Patrick Kluivert
72’ 0-4 Danny Blind
89’ 0-5 Frank De Boer

28.07.2001           V Fr                      1-3 (1-1)
34’ 0-1 Nikos Machlas
38’ 1-1 Robbie Fowler
54’ 1-2 Nikos Machlas
85’ 1-3 Shota Arveladze

01.08.2003           V Fr                      0-0

21.10.2020           V CL                      1-0 (1-0)

35’ 1-0 Nicolás Tagliafico (om)

01.12.2020           K CL                      1-0  (0-0)
58’ 1-0 Curtis Jones