06.08.2022 Fulham v Liverpool Valioliigan startti

Written on August 3 2022
Olli-Matti Matihalti

Otetaan varaslähtö, eli ehtivät hitaammatkin tavaajat lukea läpi koko epistolan ennen kuin pelit viikonloppuna starttaavat…

Tästä se sitten starttaa, Englannin Valioliiga Liverpool FC:n osalta. Edessä on 31. kausi nykyisellä nimellä ja kyllä vain, Liverpool lähtee jahtaamaan vasta toista mestaruuttaan Valioliigassa. Eipä silti, onhan noita pyttyjä jo sen verran, että Anfield Roadille joudutaan taas pian rakentamaan lisäistumapaikkojen lisäksi uusi kabinetti pytyille.

Höntsäpelit menivät, no ne nyt menivät, vähän sinne päin. Joukossa oli oikeastaan yksi kiinnostava ja se meni juuri niin kuin pitikin. Uskoisin, että kaikki tietävät, mitä meinaan... Vähän hassusti tämä tarina venähti, eli kannattaa varata hiukan aikaa lueskeluun. Siis jos sattuu kiinnostamaan.

Kokonaissaldo pre-seasonilta oli sekava. Voitot Crystal Palacesta, RB Leipzigista ja Man Citystä. Tappiot ManU:lle, RB Salzburgille ja Racing Strasbourgille. Se opittiin, että meidän reservit eivät pärjää ManU:n tai edes Strasbourgin ykkösryhmille. Tästä syystä meillä on myös ykkösryhmä, jota käytetään sitten tarvittaessa, eli oikeissa peleissä. Luulisin.

Kausi on avattu siis 30 kertaa ennen Fulhamin kohtaamista. Näistä otteluista on irronnut 18 voittoa, kahdeksan tasapeliä ja neljä tappiota. Sopii siis olettaa, että Liverpool saa Lontoon keikalta mukaansa noin 2,07 pistettä ja tekee noin 1,87 maalia Fulhamin tehdessä 1,06 osumaa. Voi olla, että ihan eivät numerot osu kohdilleen. Historia ei missään nimessä takaa tulevaisuutta, mutta voi siitä nyt jotain osviittaa saada.

Jostakin syystä Liverpool on aloittanut kauden vieraissa 18 kertaa ja kotonaan vastaavasti 12 kertaa. Siihen lienee joku sangen hyvä syy, josta meikäläisellä ei ole käryäkään. Nuo 18 vierasavausta ovat tuoneet tilille yhdeksän voittoa ja kuusi tasapeliä, sekä kolme tappiota. Viidesti on kausi potkaistu käyntiin Lontoossa. Se siitä.

Avausvastustaja Fulham pelasi harjoituskaudella neljä matsia. Treenikauden pelit alkoivat vieraissa OGC Nizzaa vastaan 2-0 voitolla. Seuraavaksi SL Benfica pahoinpiteli lontoolaisia 5-1 kotonaan. Portugalin keikan toisessa ottelussa Estoril kuitenkin kaatui 3-1 ennen kuin viime lauantaina Craven Cottagella nähtiin 1-1 –tasapeli Villarrealia vastaan harjoituskaudellakin hurjassa vireessä olleen serbialaisen Aleksandar Mitrovicin maalilla. Treenipeleissä Mitrovic teki neljä osumaa jatkona viime kauden Championshipin mielikuvitukselliselle 43 maalille, jotka syntyivät 42 ottelussa. Lienee oikeutettua kutsua miestä kliiniseksi viimeistelijäksi.

Merkittävimmät siirrot kesän aikana taisivat olla André Zambo Anguissan myynti 15 miljoonalla €urolla Napoliin ja Fabio Carvalhon kauppaaminen Liverpooliin n. kuudella miljoonalla €urolla. Tulopuolella vastaavat tapaukset olivat 20 miljoonan puolustava keskikenttäpelaaja João Palhinha Sporting Club de Portugalista, hyökkäävä keskikenttäpelaaja Andreas Pereira Manchester Unitedista 9,5 miljoonalla ja oikea pakki Kevin Mbabu VfL Wolfsburgista 5,5 miljoonalla egulla.

Fulhamin joukkueen arvo Transfermarktissa on 178,50 miljoonaa €. Ok, kerrotaan nyt tuo Liverpoolinkin arvo, joka siis on 870 miljoonaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kentällä on aina 11 pelaajaa per jengi, eikä siinä miljoonia muistella.

Ensimmäinen liigamatsi pelataan vuonna 1896 käyttöön otetulla Craven Cottagella. Idyllinen stadion ei ole niitä kaikkein fantsuimpia sarjassa, mutta itse tykkään siitä kyllä. Stadionin kapasiteetti on kaikkien remonttien jälkeen 24 600 ja sinne on helpoin reissata ehkä matkustamalla tubella Hammersmithin tai Putney Bridgen asemille. Putney Bridgen asemalta kävelee noin vartin Craven Cottagelle ja suurimman osan matkasta voi vaikka kävellä Thamesin puistomaista rantaa. Olusella voi käydä vaikka The Kings Headissa. Jos nyt olut sattuu maistumaan.

Tästä matsista on historiatilastojen valossa luvassa ihan mitä hyvänsä. Seurat ovat virallisissa matseissa ottaneet toisistaan mittaa 71 kertaa. Näistä sarjapelejä on ollut 58, liigacupin matseja yhdeksän ja FA Cupin otteluita neljä. Sarjapeleistä I divisioonassa kohdattiin 18 kertaa, II divisioonassa 10 kertaa ja Valioliigassa on mitelty ennen lauantaita tasan 30 kertaa. Ykkösdivisioonassa Liverpool voitti kahdeksan, hävisi kolme ja tasatulokseen päädyttiin seitsemän kertaa. Kakkosessa Liverpool dominoi voittaen seitsemän kymmenestä ottelusta. Loput pelattiin tasan. Periaatteessa Fulham on mieluisa vastustaja Valioliigassa. Tavallaan. Voittoja on nimittäin lähes puolet, 14, mutta pataankin on tullut seitsemän kertaa viiden tasurin lisäksi.

FA Cupin saldo ei mairittele. Kahdesti on pudottu, kertaalleen on menty uusintapelin jälkeen jatkoon. Liigacupissa sen sijaan on pärjätty vallan hulppeasti: seitsemän voittoa ja kaksi tasapeliä. Voitoista yksi irtosi Anfieldilla numeroin 10-0. Tuossa kyseisessä pelissä Steve McMahon latoi neljä osumaa Ian Rushin ja John Warkin kummankin onnistuttua kahdesti. Kympin täydensivät Steve Nicol ja Ronnie Whelan.

Yhtymäkohtia Suomen ja Fulhamin kohdalla on muutamia. Kaikki muistavat sen, että maalivahti Antti Niemi pelasi lontoolaisten väreissä erinomaisesti 62 matsia, mutta ihan kaikki eivät välttämättä muista sitä, että myös Jari Litmanen oli sopimussuhteessa seuran kanssa. Pelejä ei tilille kuitenkaan kertynyt, vaan reitti jatkui kotikonnuille FC Lahteen. Kyseessä oli vuosi 2008. Nykyinen Ilves-koutsi Toni Kallio sai tililleen neljä matsia Fulhamissa ja Shefki Kuqikin ehti käymään seurassa lainapelaajana. Sakari Mattilan tilille seurassa kertyi yhdeksän peliä ja maalivahti Jesse Joroselle 10 kappaletta. Lauri Dalla Valle ei kauheasti edustusjoukkueissa pelaillut, mutta edusti muuten kumpaakin seuraa Litmasen tavoin. Tällä hetkellä seuran listoilta löytyy Terry Ablade. Jos joku pelimies unohtui, niin se ei ole tahallista, vaan (edelleen) orastavaa dementiaa.

Edellä mainittujen lisäksi Tor "Toffe" Sparv, joka myös Tim Sparvin faijana tunnetaan, toimi seuran kykyjenetsijänä.

Liverpoolin ja Fulhamin välisissä otteluissa on suomalaista maalintekijää juhlittu kahdesti. Kaudella 2001-02 Jari Litmanen sinetöi voittonumeroiksi 2-0 ottelun viimeisellä minuutilla Craven Cottagella Nicolas Anelkan tehtyä ottelun avausmaalin. Helmikuussa 2005 Sami Hyypiä puolestaan viimeisteli voittomaaliksi jääneen 2-1 -osuman Anfield Roadilla. Lopputulos kirjattiin 3-1.

Edellinen kohtaaminen Fulhamin ja Liverpoolin välillä muuten pelattiin 7. maaliskuuta 2021, jolloin vierasjoukkue voitti Anfield Roadilla 1-0 Mario Leminan osumalla. Joulukuussa 2020 saatiin tuliaisiksi sentään pinna Mo Salahin 79. minuutin pilkulla Lontoosta Bobby Decordova-Reidin vietyä isännät johtoon 25. minuutilla.

Yksittäisistä pelaajista Liverpoolin Jamie Carragher on pelannut useimmiten Fulhamia vastaan, eli 20 kertaa. Vastaavasti Fulhamin pelaajista useimmiten Liverpoolia vastaan on pelannut seuralegenda Johnny Haynes, 19 kertaa.

Eniten maaleja Fulhamin verkkoon Liverpoolin asussa on pommittanut Billy Liddell, joka osui lähes Mitrovic-maisella saldolla 13 osumaa 12 kamppailussa. Lontoolaisista eniten palloja Liverpoolin verkkoon on toimittanut puolestaan Roy Dwight, jonka saldo on neljä maalia. Kolme syntyi knallitempun muodossa 7.4.1956 II divisioonan matsissa, jonka Fulham voitti 3-1.

Yksi erittäin mielenkiintoinen yksityiskohta maalintekijöihin liittyen on Robbie Fowlerin täyskäsi, eli viisi maalia liigacupin matsissa 5. lokakuuta 1993. Liverpool voitti toisen kierroksen ottelun Anfield Roadilla 5-0 ja Fowlerista tuli viides viisi maalia yhdessä ottelussa viimeistellyt Liverpool –pelaaja.

Yhteensä 26 pelaajaa on muuten edustanut kumpaakin seuraa. Liverpoolista Fulhamiin on siirtynyt viisi tyyppiä ja toiseen suuntaan on matkannut seitsemän pelaajaa, viimeisin siis Fabio Carvalho.

Ai niin vielä semmoinen juttu… Liverpool ei koskaan aikaisemmin seuran historiassa ole pelannut sarjapeliä näin aikaisin, eli 6.8. Edellinen varhaisin liigamatsi pelattiin 7.8.1999 Sheffield Wednesdaytä vastaan. Silloin voitto irtosi Hillsboroughlta numeroin 2-1.

Ai niin semmoinenkin juttu, että 23.11.2002 ja 2.11.2003 Fulham pelasi kotiottelunsa Liverpoolia(kin) vastaan QPR:n Loftus Roadilla. Ensimmäisen lontoolaiset voittivat 3-2, toisen vieraat 2-1.

Tästä eteenpäin kannattaa jatkaa vain jos haluaa lisää turhanpäiväistä numerodataa, eli tuloksia ja maalintekijöitä. Ensin meinasin, että listaan vain Valioliigan ottelut. Sitten kun huomasin kaikkea kivaa tuolla seassa, niin ajattelin, että laitetaan nyt sitten kaikki tulokset. Kun olin saanut tulokset näkösälle, ajattelin, jotta josko jotain maalintekijähommiakin… ja kuten tunnettua pullataikina paisuu….

Ei mulla nyt sitten vissiin muuta. Tuossa tärkeimmät. Kattellaan tuonnempana lisää.

All time Liverpool v Fulham

03.02.1912 V FAC 2 0-3 (0-1)
15’ 0-1 Tim Coleman
50’ 0-2 Herbert Pearce
66’ 0-3 Coleman

30.01.1926 V FAC 4 1-3 (1-2)
4’ 0-1 Albert Pape
30’ 1-1 Dick Forshaw
41’ 1-2 Frank Penn
65’ 1-3 Pape

13.01.1934 K FAC 3 1-1 (1-1)
22’ 1-0 Gordon Hodgson
34’ 1-1 Jack Lambert

17.01.1934 V FAC 3 rep 3-2 (0-1, 2-2)
26’ 0-1 Jim Hammond
51’ 0-2 Johnny Arnold
60’ 1-2 Alf Hanson
88’ 2-2 Tiny Bradshaw
116’ 3-2 Syd Roberts

29.10.1949 V 1st 1-0 (1-0)
15’ 1-0 Billy Liddell

15.04.1950 K 1st 1-1 (0-1)
3’ 0-1 Arthur Stevens
50’ 1-1 Willie Fagan

23.09.1950 V 1st 1-2 (1-0)
4’ 1-0 Billy Liddell
49’ 1-1 Bedford Jezzard
87’ 1-2 Bob Thomas

03.02.1951 K 1st 2-0 (1-0)
1’ 1-0 Bill Jones
71’ 2-0 Billy Liddell

13.10.1951 K 1st 4-0 (2-0)
18’ 1-0 Jack Smith
22’ 2-0 Jimmy Payne
66’ 3-0 Billy Liddell
85’ 4-0 Payne

01.03.1952 V 1st 1-1 (1-0)
16’ 1-0 Jimmy Payne
66’ 1-1 Charlie Mitten (rp)

18.09.1954 K 2nd 4-1 (1-0)
24’ 1-0 Billy Liddell (rp)
65’ 2-0 Liddell
68’ 2-1 Bobby Robson
81’ 3-1 John Evans
89’ 4-1 Liddell (rp)

05.02.1955 V 2nd 2-1 (2-1)
11’ 1-0 Tony Rowley
22’ 2-0 John Evans
23’ 2-1 Gordon Brice

26.11.1955 K 2nd 7-0 (3-0)
1’ 1-0 John Evans
35’ 2-0 Alan Arnell
36’ 3-0 Billy Liddell
51’ 4-0 Liddell
55’ 5-0 Geoff Twentyman
61’ 6-0 Alan A’Court
82’ 7-0 Jimmy Payne

07.04.1956 V 2nd 1-3 (0-2)
23’ 0-1 Roy Dwight
28’ 0-2 Dwight
72’ 1-2 Billy Liddell
75’ 1-3 Dwight

20.10.1956 K 2nd 4-3 (2-2)
19’ 0-1 Tosh Chamberlain
26’ 1-1 Alan A’Court
30’ 1-2 Chamberlain
42’ 2-2 Johnny Wheeler
52’ 3-2 Billy Liddell
66’ 3-3 Johnny Haynes
79’ 4-3 Jimmy Melia

02.03.1957 V 2nd 2-1 (1-0)
13’ 1-0 John Evans
52’ 1-1 Roy Dwight
54’ 2-1 Billy Liddell

07.09.1957 V 2nd 2-2 (2-1)
4’ 0-1 Tosh Chamberlain
30’ 1-1 Billy Liddell
42’ 2-1 Alan A’Court
54’ 2-2 Johnny Haynes

11.01.1958 K 2nd 2-1 (1-0)
38’ 1-0 Tony McNamara
62’ 1-1 Tosh Chamberlain
72’ 2-1 Louis Bimpson

18.10.1958 V 2nd 1-0 (0-0)
83’ 1-0 Louis Bimpson

07.03.1959 K 2nd 0-0

01.12.1962 V 1st 2-1 (0-0)
51’ 1-0 Roger Hunt
60’ 2-0 Alan A’Court
74’ 2-1 Jimmy Langley (rp)

20.04.1963 K 1st 0-0

16.11.1963 K 1st 2-0 (0-0)
86’ 1-0 Ian St John
87’ 2-0 Roger Hunt

14.03.1964 V 1st 0-1 (0-0)
56’ 0-1 Reg Stratton

07.11.1964 V 1st 1-1 (0-1)
43’ 0-1 Johnny Haynes
78’ 1-1 Ian Callaghan

20.03.1965 K 1st 3-2 (1-2)
24’ 0-1 Rodney Marsh
41’ 0-2 Maurice Cook
45’ 1-2 Ian Callaghan
48’ 2-2 Callaghan
89’ 3-2 Gordon Milne

11.09.1965 K 1st 2-1 (1-0)
6’ 1-0 Chris Lawler
60’ 2-0 Roger Hunt
87’ 2-1 Johnny Key

26.02.1966 V 1st 0-2 (0-1)
11’ 0-1 Steve Earle
85’ 0-2 Earle

08.10.1966 K 1st 2-2 (2-2)
1’ 1-0 Geoff Strong
17’ 1-1 Allan Clarke
23’ 1-2 Clarke
36’ 2-2 Ian St John

25.02.1967 V 1st 2-2 (0-1)
29’ 0-1 Les Barrett
65’ 1-1 Ian St John
78’ 2-1 Geoff Strong
90’ 2-2 Ron Yeats (om)

02.12.1967 V 1st 1-1 (0-0)
74’ 0-1 Allan Clarke
80’ 1-1 Tony Hateley

27.04.1968 K 1st 4-1 (2-1)
10’ 0-1 Allan Clarke
29’ 1-1 Ian Callaghan
40’ 2-1 Roger Hunt
49’ 3-1 Hunt
56’ 4-1 Tony Hateley

08.11.1983 V LC 3 1-1 (0-0)
63’ 0-1 Kevin Lock (rp)
65’ 1-1 Ian Rush

22.11.1983 K LC 3 rep 1-1 (0-0)
50’ 1-0 Kenny Dalglish
85’ 1-1 Kevin Lock (rp)

29.11.1983 V LC 3 rep 1-0 (0-0, 0-0)
116’ 1-0 Craig Johnston

23.09.1986 K LC 2 10-0 (4-0)
8’ 1-0 Ian Rush
10’ 2-0 John Wark
28’ 3-0 Ronnie Whelan
44’ 4-0 Steve McMahon
63’ 5-0 Wark
66’ 6-0 McMahon
71’ 7-0 McMahon
76’ 8-0 Rush
79’ 9-0 McMahon
83’ 10-0 Steve Nicol

07.10.1986 V LC 2 3-2 (3-1)
2’ 1-0 Steve McMahon
6’ 2-0 Paul Parker (om)
42’ 2-1 Dean Coney
43’ 3-1 Jan Mølby (rp)
63’ 3-2 Peter Scott

22.09.1993 V LC 2 3-1 (2-0)
19’ 1-0 Ian Rush
40’ 2-0 Nigel Clough
62’ 2-1 Sean Farrell
83’ 3-1 Robbie Fowler

05.10.1993 K LC 2 5-0 (2-0)
13’ 1-0 Robbie Fowler
21’ 2-0 Fowler
47’ 3-0 Fowler
55’ 4-0 Fowler
70’ 5-0 Fowler

27.10.1998 K LC 3 3-1 (0-0)
53’ 1-0 Simon Morgan (om)
60’ 1-1 Paul Peschisolido
66’ 2-1 Robbie Fowler (rp)
76’ 3-1 Paul Ince

13.12.2000 K LC 5 3-0 (0-0, 0-0) ja
105’ 1-0 Michael Owen
113’ 2-0 Vladimir Smicer
120’ 3-0 Nick Barmby

12.12.2001 K PL 0-0

02.03.2002 V PL 2-0 (1-0)
13’ 1-0 Nicolas Anelka
90’ 2-0 Jari Litmanen

23.11.2002 V PL 2-3 (0-2)
5’ 0-1 Facundo Sava
38’ 0-2 Sean Davis
62’ 1-2 Didi Hamann
68’ 1-3 Sava
86’ 2-3 Milan Baros

12.04.2003 K PL 2-0 (1-0)
35’ 1-0 Emile Heskey
59’ 2-0 Michael Owen

02.11.2003 V PL 2-1 (1-1)
17’ 1-0 Emile Heskey
40’ 1-1 Louis Saha
89’ 2-1 Danny Murphy (rp)

17.04.2004 K PL 0-0

16.10.2004 V PL 4-2 (0-2)
24’ 0-1 Luis Boa Morte
30’ 0-2 Boa Morte
50’ 1-2 Zat Knight (om)
71’ 2-2 Milan Baros
79’ 3-2 Xabi Alonso
90+3’ 4-2 Igor Biscan

05.02.2005 K PL 3-1 (1-1)
9’ 1-0 Fernando Morientes
16’ 1-1 Andrew Cole
63’ 2-1 Sami Hyypiä
77’ 3-1 Milan Baros

22.10.2005 V PL 0-2 (0-1)
30’ 0-1 John Collins
90’ 0-2 Luis Boa Morte

15.03.2006 K PL 5-1 (2-1)
16’ 1-0 Robbie Fowler
25’ 1-1 John Collins
34’ 2-1 Michael Brown (om)
70’ 3-1 Fernando Morientes
89’ 4-1 Peter Crouch
90+1’ 5-1 Stephen Warnock

09.12.2006 K PL 4-0 (0-0)
54’ 1-0 Steven Gerrard
60’ 2-0 Jamie Carragher
66’ 3-0 Luis Garcia
90+3’ 4-0 Mark Gonzalez

05.05.2007 V PL 0-1 (0-0)
68’ 0-1 Clint Dempsey

10.11.2007 K PL 2-0 (0-0)
81’ 1-0 Fernando Torres
85’ 2-0 Steven Gerrard (rp)

19.04.2008 V PL 2-0 (1-0)
17’ 1-0 Jermaine Pennant
70’ 2-0 Peter Crouch

22.11.2008 K PL 0-0

04.04.2009 V PL 1-0 (0-0)
90+2’ 1-0 Yossi Benayoun

31.10.2009 V PL 1-3 (1-1)
24’ 0-1 Bobby Zamora
42’ 1-1 Fernando Torres
73’ 1-2 Erik Nevland
87’ 1-3 Clint Dempsey

11.04.2010 K PL 0-0

26.01.2011 K PL 1-0 (0-0)
52’ 1-0 John Pantsil (om)

09.05.2011 V PL 5-2 (3-0)
1’ 1-0 Maxi Rodriguez
7’ 2-0 Rodriguez
16’ 3-0 Dirk Kuyt
57’ 3-1 Moussa Dembele
70’ 4-1 Rodriguez
75’ 5-1 Luis Suarez
86’ 5-2 Steve Sidwell

05.12.2011 V PL 0-1 (0-0)
85’ 0-1 Clint Dempsey

01.05.2012 K PL 0-1 (0-1)
5’ 0-1 Martin Skrtl (om)

22.12.2012 K PL 4-0 (2-0)
8’ 1-0 Martin Skrtel
36’ 2-0 Steven Gerrard
52’ 3-0 Stewart Downing
90+2’ 4-0 Luis Suarez

12.05.2013 V PL 3-1 (1-1)
33’ 0-1 Dimitar Berbatov
36’ 1-1 Daniel Sturridge
62’ 2-1 Sturridge
85’ 3-1 Sturridge

09.11.2013 K PL 4-0 (3-0)
23’ 1-0 Fernando Amorebieta (om)
26’ 2-0 Martin Skrtel
36’ 3-0 Luis Suarez
54’ 4-0 Suarez

12.02.2014 V PL 3-2 (1-1)
8’ 0-1 Kolo Touré (om)
41’ 1-1 Daniel Sturridge
63’ 1-2 Kieran Richardson
72’ 2-2 Philippe Coutinho
90+1’ 3-2 Steven Gerrard (rp)

11.11.2018 K PL 2-0 (1-0)
41’ 1-0 Mo Salah
53’ 2-0 Xherdan Shaqiri

17.03.2019 V PL 2-1 (1-0)
25’ 1-0 Sadio Mané
74’ 1-1 Ryan Babel
81’ 2-1 James Milner (rp)

13.12.2020 V PL 1-1 (0-1)
25’ 0-1 Bobby Decordova-Reid
79’ 1-1 Mo Salah (rp)

07.03.2021 K PL 1-1 (0-1)
45’ 0-1 Mario Lemina