27.07.2022 Red Bull Salzburg v Liverpool

Written on July 27 2022
Olli-Matti Matihalti

Toisin kuin edellisessä pelissä kohdatun RB Leipzigin, Red Bull Salzburgin ei tarvitse epätoivoisesti piilotella todellista omistajatahoaan. Eli energiajuomalinjalla tässä siis edelleen edetään. Red Bullin omistamiin seuroihin kuuluvat Salzburgin lisäksi muuten edellä mainittu Leipzig, New York Red Bulls ja Red Bull Bragantino Brasiliassa.

Liverpoolille matsi Salzburgissa on kauden neljäs treenipeli. Alla on voitto Red Bull –perheen Leipzigista tyrmäävin 5-0 –numeroin Darwin Nunezin annettua näytteen osaamisestaan neljän maalin muodossa. Ei pöllömpää.

RB Salzburg puolestaan on ehtinyt harrastaa pelejä jo hyvän tovin. Sonnit kohtasivat ensin Thomas Lamin viime kauden seuran, CSKA Sofian. Voitto irtosi 24.6. pelatussa ottelussa maalein 2-1. Seuraavaksi kaatui Legia Warszawa 3-2 29.6. Heinäkuun 2. päivänä nurin meni kreikkalainen Olympiakos 3-1, mutta 9.7. pelatussa miniturnauksessa Royal Antwerp kaatoi itävaltalaiset 2-1 ja samana päivänä SC Feynoord oli parempi samoin numeroin.

Itävallan ÖFB Cupissa Salzburg meni jatkoon kaadettuaan Fügenin 15.7. vieraissa 3-0. Viimeisimmässä treenipelissään Salzburg hävisi AFC Ajaxille numeroin 3-2.

Tätä luettaessa myös Itävallan Bundesliiga on jo ehtinyt käynnistyä. Ensimmäisessä ottelussaan Salzburg kohtasi kotikentällään Austria Wienin perjantaina 22. heinäkuuta.

Pelipäivän vastustaja perustettiin vuonna 1933. Aikaisempi nimi oli SV Austria Salzburg, mutta kuten me kaikki tiedämme, raha ratkaisee. Vuodesta 2005 lähtien Salzburg on heilutellut RB –lippua ahkerasti ja kasvanutkin merkittäväksi seuraksi paitsi alppimaassa, myös Euroopan kentillä. Itse asiassa RB Salzburg on voittanut viimeiset yhdeksän maansa mestaruutta, eli aivan kuten monissa muissakin maissa, myös Itävallassa on jalkapallon suhteen kyseessä harvainvalta.

Jos vielä haetaan hieman vertailukohtaa, niin monihan tuntee Transfermarketin, joka rankkaa seuroja myös pelaajien arvon mukaan. RB Salzburg on tällä hetkellä rankattu noin seitsemän kertaa arvokkaammaksi kuin seuraavana listalla oleva SK Sturm Graz. Salzburgilaisjoukkueen arvoksi on löydetty 204.83 miljoonaa euroa, kun taas grazilaiset arvioidaan 33.43 miljoonan euron arvoiseksi. Yksittäisistä pelaajista RB Salzburgin Mohamed Camaran arvoksi on kalkyloitu 27 miljoonaa euroa. Halpaa ku saippua, voisi joku sanoa.

Juuri Euroopan kentillä RB Salzburg onkin tullut tutuksi myös Liverpoolille. Ihan järjettömän usein ei itävaltalaisjoukkueita ole kohdattu sen enempää cupeissa kuin treenipeleissäkään, mutta aina ajoittain kuitenkin. Yhteensä otteluita on itävaltalaisjoukkueita vastaan pelattu 13 kappaletta.

Salzburgilaiset on testattu kolmeen otteeseen, eli kahdesti Mestarien Liigan lohkovaiheessa ja kertaalleen treenipelissä.

Ensimmäiset ottelut itävaltalaisia vastaan pelattiin kaudella 2019-20. Lohko E:n matseissa Liverpool otti voiton kummastakin ottelusta.

Lohkon toisena pelipäivänä Red Bull Salzburg vieraili Anfieldilla. Matsi oli varmasti yleisön mielestä sangen viihdyttävä, joskin manageritasolla saattoi kuulla lievää hampaiden kirskuntaa ja havaita hienoista hiusten repimistä. Isännät ottivat 4-3 (3-1) –voiton, joskaan ei se helposti lohjennut. Näytti kyllä siltä, että tässä matsissa kruisaillaan murskavoittoon, sillä peli oli 3-0 jo ennen puoliaikaa.

Maalikarkelot lähtivät käyntiin Sadio Manén osumalla ottelun yhdeksännellä minuutilla, jatkuivat Andy Robertsonin maalilla 25. minuutilla ja Mo Salah pommitti numeroiksi 3-0 36. minuutilla. Sen jälkeen eisitten niin vahvasti mennytkään.

Ensin juuri Leipzigista Wolvesiin myyty eteläkorealainen Hee-chan Hwang kavensi 39. minuutilla taukonumeroiksi 3-1. Sitten Takumi Minamino kavensi numeroiksi 3-2 kun kellossa oli 56. minuuttia ja kaiken kukkuraksi joku Håland –heebo tasoitti pelin tunnin kohdalla. Siinä kohtaa ajattelin peliä kattellessani, jotta ei saa..na.

Olihan se kuitenkin sitten lopulta ihan mukavaa, että Salah maalasi toistamiseen ratkaisten ottelun matsin 69. minuutilla. Huojentavaa, to say the least!

Vierasmatsissa oli muistaakseni aika lailla paljon panosta, eli voittoa vaadittiin jatkoon pääsemisen varmistamiseksi. Ennakkoon tunnelma oli joko hieman sekasortoinen tai ainakin arveluttava. Toisaalta tiukassa paikassa on Euroopan kilpailuissa oltu usein aiemminkin. Monesti homma on hoidettu, niin tälläkin kertaa.

Lähes 30 000 katsojan harmiksi Liverpool oli kuin olikin oma itsensä. Vaikka tauolle mentiinkin maaleitta, toisen puoliajan reilun minuutin sisään syntyneet Naby Keitan ja Mo Salahin osumat takasivat jatkopaikan 16 parhaan joukkoon numeroin 2-0.

Elokuun 25. päivänä armon vuonna 2020 vierailtiin sitten Itävallan neljänneksi suurimmassa kaupungissa Salzach-joen varrella, missä myös eräs Mozart-niminen tyyppi syntyi. Siitä on tietenkin jo joku vuosi, eikä hänellä tiettävästi ollut ansioita futiksessa. Osaaminen ja ambitiot taisivat liittyä musiikkiin. Jos nyt en ihan pieleen arvele. Sekin on mahdollista, usein jopa luultavaa.

Tuossa matsissa päädyttiin 2-2 (0-2) tasapeliin. Isäntien Patson Daka maalasi ekan vartin aikana kahdesti, eikä se siinä kohtaa oikein mehukkaalta vaikuttanut. Jürgen Kloppin vaihdettua koko aloituskokoonpanon toisella puoliajalla pystyttiin kuitenkin nousemaan tasoihin Rhian Brewsterin osuttua 72. ja 81. minuuteilla. Ilmeisesti ihan ok tulos. Tai mistä sitä tietää, nämä pelit kun ovat mitä ovat.

Tästä sitten kohti Community Shield –matsia.